Nicoya Peninsula, Costa Rica

Costa Rica 2.jpg

A project to design and build a new private villa complex on a hilltop site within the jungle of Costa Rica, slightly removed from the coastline.

The practice was tasked with consultancy services in connection with site planning, spatial arrangement and detailed design of the villa, which was to be formed from a series of three separate buildings. These were a single structure housing the principal bedroom with en-suite; a 'great room' to contain dining, living and kitchen spaces with large overhanging verandas for solar shading; and a third seperate building containing two further bedrooms with en-suites and a first floor covered terrace area.

The layout makes the most of the stunning views afforded by the long narrow site while allowing privacy between the various buildings within the group. A pool is located between the main bedroom and the great room with infinity edge bringing the water and sky together along the line of view.




SS4 Architects worked in conjunction with the clients - who had a very specific idea of what they wanted to acheive in terms of final result - and also with a local architectural technician providing required specialist knowledge of the Costa Rican construction regulations. Services beyond masterplanning the site included sketch designs and adjustments to detailed drawings as required both prior to and during the build. This included developing an architectural concept which exploited the topography of the site to allow the buildings to be naturally ventilated in a very hot and at times humid climate, thus avoiding the need for mechanical air conditioning, in line with the clients' brief for a more sustainable design.